Будинок за містом

Арабіка: вища якість кави для справжніх цінителів

На цей сорт є дуже великий попит у всьому світі. Тому не дивно, що їм засіяно приблизно 70% усіх кавових плантацій. Зараз арабіку вирощують в основному в Ефіопії, Кенії, Бразилії та Судані. Клімат у цих країнах трохи відрізняється, що відбивається на смакових та ароматичних особливостях.

Різновиди

Арабіка: вища якість кави для справжніх цінителів

Існує шість найпопулярніших сортів.

Арабіка: вища якість кави для справжніх цінителів
  1. Типіка.
  2. Бурбон.
  3. Блу монтайн.
  4. Мундо нове.
  5. Марагоджип.
  6. Гейша.

Типіка – найстаріша арабіка, що має досить чистий і трохи солодкуватий смак. У бурбоні є відтінки карамелі та фруктів. Цей сорт дуже «примхливий» і потребує особливих умов для вирощування. Блу монтайн вирощують у гірській частині Ямайки. Смак у нього вишуканий, з приємним післясмаком і винним ароматом. Мундо ново являє собою гібрид типіки та бурбона. Його відрізняє смакова насиченість і легка гіркуватість. У марагоджипі можна вловити нотки цитрусів та квітів, а в гейші – медові та ягідні смакові відтінки.

Арабіка: вища якість кави для справжніх цінителів

Особливості виготовлення

На смакові властивості арабіки впливає спосіб ферментації зерен. Є кілька їх видів:

  • сухий;
  • вологий;
  • медовий.
Арабіка: вища якість кави для справжніх цінителів

Суха методика – найстаріша, найдешевша і найпростіша. Зерна просто розкладаються на майданчику, розміщеному трохи вище землі, і просушуються природним чином. Процедура триває кілька тижнів та супроводжується періодичним перемішуванням, щоб зерна сушилися рівномірно. У цей час вони вбирають вологу, що випаровується з м’якоті. Саме завдяки цьому з’являються характерні цитрусові та земляні нотки у смаку.

Вологий метод здійснюється у наступній послідовності.

  1. Замочування в ємностях з водою та дріжджовими грибами.
  2. Видалення шкірки за допомогою депульпатора.
  3. Промивання, в результаті якого відсіваються (спливають) порожні зерна.

Вважається, що якість такої методики вища, ніж в сухій. Адже під час процесу можна чітко контролювати всі технологічні етапи. Смак такої арабіки – з ненав’язливою кислинкою, трохи солодкий та фруктовий.

Основні властивості

Порівняно з робустою в арабіці набагато більше жирів та цукру. Це і робить її унікальною за поєднанням аромату та смаку. Крім кофеїну в ній міститься багато антиоксидантів – фенольних кислот, що знижують ризик виникнення різних форм раку. Каву можна вважати і профілактичним засобом при діабеті, оскільки її вживання знижує вміст глюкози у крові.

Завдяки одночасному впливу кофеїну та хлорогенової кислоти на відповідні бактерії зменшується ризик появи карієсу. Арабіка прискорює метаболізм і сприяє концентрації уваги. У ній багато корисних мікроелементів: магній, марганець, калій. Натрію небагато, що позитивно впливає на контроль водного балансу та кров’яного тиску. Щодо калорійності, то вона дуже низька. Завдяки цьому напій можна вживати тим, хто дотримується дієти.

Похожие статьи

Back to top button